Persoanele cu handicap, muncitori viabili

Cum putem elimina discriminarea in companii

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii este o problema spinoasa in Romania, unde majoritatea directorilor de companie sunt foarte reticenti in a angaja astfel de oameni. Exista o metoda prin care toata lumea castiga, insa despre care se stiu foarte putine lucruri, anume apelarea la unitatile protejate. 

scaun cu rotile

Ce inseamna o unitate protejata?

Legea 448 din 2007 spune ca orice companie care are pese 50 de angajati este obligata sa plateasca la stat o taxa, care se percepe daca nu are printre muncitori o persoana cu dizabilitati. Optiunile pentru deductibilitatea taxei sunt fie sa angajeze persoane cu handicap, lucru care nu se prea intampla in Romania, fie sa plateasca lunar contributia sau sa colaboreze cu unitati protejate. Acestea sunt societati sau ONG-uri ce au ca si numar de angajati o proportie de cel putin 30% persoane cu dizabilitati. Ele trebuie sa realizeze integral sau partial serviciile sau produsele pe care le face unitatea protejata si le vinde catre companii. Adica pot lucra fie full-time, fie part-time. Unitatile protejate sunt sub umbrela Ministerului Muncii, iar institutia care se ocupa de supravegherea si controlul lor, precum si de integrarea persoanelor cu handicap in campul muncii este ANPH.

Cu ce poate veni o unitate protejata in ajutorul unei persoane cu dizabilitati care vrea sa se angajeze?

In primul rand, o astfel de unitate protejata are o obligate in plus fata de persoanele cu dizabilitati, comparativ cu celelalte companii, deoarece ea trebuie sa le ofere servicii de formare profesionala. Asta inseamna ca in permanenta, o unitate protejata investeste in angajati si incearca integrarea acestor oameni pe piata muncii. Sunt unele unitati protejate care promoveaza participarea persoanelor cu dizabilitati la intalnirea cu clientii si la alte lucruri utile, astfel incat sa devina viabile spre angajare.

Cat de mare este taxa si cum se calculeaza?

Taxa se plateste de la al 51-lea angajat. Conform legii, o companie trebuie sa aiba minim 4% din totalul de angajati o persoana cu dizabilitati. Daca nu, atunci in cuantumul acestui procent trebuie sa plateasca pentru fiecare angajat jumatate din salariul minim pe economie. Adica, daca dintre cei 51 de angajati ai unei societati unul dintre ei nu este o persoana cu dizabilitati, atunci compania respectiva va plati 375 de lei la stat.

De ce sunt reticente companiile fata de angajarea unei persoane cu dizabilitati?

Exista o reticenta a companiilor fata de angajarea unor persoane cu dizabilitati in primul rand din cauza timpului mai mare de adaptare. E pusa deja o eticheta. Insa prin legea care le permite unitatilor protejate sa recupereze taxa altfel platibila la stat, foarte multe companii care cumva isi alina responsabilitatea asta de a angaja persoane cu dizabilitati prin faptul ca se gaseste o solutie pentru a le oferi si lor siguranta unui job. Multi oameni din firme au venit si cu intrebari de genul: “Ce fac persoanele cu handicap? Ce fel de contracte se semneaza cu ele? Ce conditii le oferiti pentru a le integra in piata muncii?” si chiar in ultimii doi ani a crescut foarte mult interesul fata de implicarea acestor persoane in realizarea serviciilor sau produselor pe care unitatile protejate le livreaza.

 

Expert Evaluare socioprofesionala,

Simu Adriana Maria