Redactarea CV-ului / Curriculum Vitae: ce trebuie sa stiti ?

Piata locurilor de munca este foarte competitiva iar concurenta este foarte aspra. Pregatiti-va si practicati inainte de interviu. Fiti atent la performantele nonverbale si mesajele pe care le trimiteti. Poate face sau diferenta intre joburi. Redactarea unui CV este o tema foarte importanta in aceasta calatorie de a gasi jobul pe care il cautati. In orice industrie, prima aparenta si continutul CV-ului dumneavoastra este un factor definitiv in procesul de aplicare pentru un interviu. De asemenea este important sa creati un CV care sa reflecte imaginea profesionala. Desi nu exista un CV mai bun decat altul, nici o regula clara care sa dicteze “gustul” angajatorului – exista linii directoare care sunt comune aceluiasi CV. Aceste linii directoare reflecta nevoia pentru concizie, practibilitate si eficacitate in lumea afacerilor in care traim. Cu acestea in minte, am alcatuit o lista de sfaturi impartita in doua categorii: continut si structura. Acestea ar trebui sa va ajute in redactarea CV-ului dumneavoastra si sa fiti cu un pas inaintea competitorilor.

Continut CV

Continutul CV-ului dumneavoastra trebuie sa fie simplu si concis. Va prezentam in continuare cateva linii directoare pentru a selecta continutul CV-ului dumneavoastra:

1. Cercetati perspectivele angajatorului si aflati care sunt cerintele jobului pentru care doriti sa aplicati.

2. Includeti doar informatiile relevante pentru aplicarea jobului. Redactarea unui CV este reteta pentru solicitanti.

3. Alegeti un stil formal si structural si mantineti-l pe tot continutul documentului. Consecventa este cuvantul cheie pentru aceasta formula.

4. Fiti sigur ca ati verificat orice greseala de ortografie inainte de predare.

Structura CV

Structura CV-ului variaza in stil. Nu exista o structura “corecta”; de aceea este important sa va concentrati pe mentinerea structurii preferate in cel mai bun mod profesional:

1. O optiune a structurii se bazeaza pe trei metode principale: cronologice, functionale si combinatia acestora.

2. Cv-urile cronologice listeaza experienta profesionala conform datelor, incepand cu ultimul job. CV-urile cronologice arata bine daca cariera dumneavoastra a fost progresiva si planuiti sa continuati in acelasi stil.

3. Cv-urile functionale descriu aptitudinile pe care le-ati folosit la locul de munca. CV functionale functioneazea bine atunci cand nu aveti multa experienta sau atunci cand ati avut mai multe pozitii in companiile in care ati lucrat. Aceste CV-uri se bazeaza pe aptitudinile pe care le-ati dobandit de-a lungul timpului.

Prima impresie a angajatorului cu privire la cv-ul tau este modul de prezentare profesionista a acestuia. Folositi culori discrete, si nu abuzati in folosirea de grafice, simboluri, tabele in cadrul cv-ului. Simplitatea visuala este ceea la ce se astepata angajatorii.

Concluzii si Sfaturi:

In primul rand, un candidat trebuie sa inteleaga faptul ca un CV trebuie sa fie o oglinda a activitatii sale profesionale, experientei si studiilor dobandite pana in momentul prezent, astfel incat cel care citeste un CV sa poata trage niste concluzii cat mai clare si sa decida invitatia la un interviu. Prin modul in care dvs. va completati CV-ul, va “promovati” practic, toate abilitatile, experienta si cunostintele dobandite si il puteti determina pe posibilul angajator sa ia in considerare CV-ul dvs. de la prima lectura. In al doilea rand, trebuie sa urmati regulile care trebuie respectate in completarea unui CV, indiferent de tipul acestuia:

1.Inserarea unei fotografii in CV este pur optionala. Ea poate ajuta angajatorul sa ia o decizie insa, atunci cand job-ul presupune lucrul cu publicul. Fotografia trebuie insa sa respecte norme de moralitate, decenta, sa fie oarecum reprezentativa pentru tipul de job la care aplicati.

2.O alta problema care denota lipsa de profesionalism si care este inca des intalnita, in special printre canditatii tineri, este completarea campului email, la datele de contact, cu adrese ce au diverse pseudonime sau “nickname-uri”, de ex. greeneyes_lovely@yahoo.com. Incercati sa folositi o adresa de email care sa contina numele dvs. intreg, care sa fie o adresa “oficiala”, ca si cum ati folosi aceasta adresa pe o carte de vizita.

3.Ramaneti mereu centrati pe obiectivul profesional si pe pozitia vizata atunci cand completati CV-ul; prezentati succint datele importante si esentiale, pastrati CV-ul cat mai organizat si completati-l cu acuratete.

4.Dimensiunile CV-ului nu trebuie sa depaseasca 2 – maxim 3 pagini, in functie de formatul de CV ales si experienta profesionala (atunci cand experienta profesionala este foarte vasta, punctati mai mult ceea ce sustine pozitia vizata si obiectivul profesional).

5.Pentru ca angajatorul sa inteleaga rapid profilul dvs., utilizati propozitii concise, scurte spre medii si evitati folosirea frazelor foarte lungi. Folositi un limbaj adecvat, cu o exprimare profesionista si incercati sa folositi cuvinte cheie din domeniul specific al pozitiei pentru care aplicati (unii recrutori interogheaza bazele de date dupa cuvinte cheie si selecteaza numai acele CV-uri care contin aceste cuvinte).

6.O greseala destul de mare, pe care inca destul de multi aplicanti o fac, este tehnoredactarea CV-ului cu greseli ortografice si gramaticale care, practic, sunt de neacceptat intr-un CV. Dupa ce ati terminat de tehnoredactat CV-ul, cititi-l de mai multe ori si/sau chiar rugati pe cineva apropiat sa-l citeasca la randul lui de cateva ori pentru a fi absolut sigur ca nu aveti astfel de greseli.

7.Pastrati CV-ul cat mai curat din punct de vedere grafic. Un CV completat simplu este lizibil si da o nota de eleganta. Nu folositi fonturi grafice si nu subliniati des titluri, subtitluri sau cuvinte din text. Marimea fonturilor poate varia intre 10 si 12, iar recomandarea este sa folositi fonturi fara serife, gen Arial, Calibri, Trebuchet MS, care dau CV-ului o nota de simplitate si buna organizare a textului.

8.Nu completati in CV informatii despre orientarea dvs. politica, despre religia dvs. sau informatii ce tin de viata privata si care nu au nicio relevanta in ceea ce priveste atingerea obiectivului profesional si ocuparea pozitiei vizate.

9.Asa cum am mentionat la inceput, CV-ul trebuie sa fie o oglinda a vietii profesionale si a experientei dobandite, de aceea trebuie sa il actualizati in permanenta.