De ce sa angajam persoane cu dizabilitati?

Desi deficitul fortei de munca din anumite domenii si criza talentelor afecteaza destul de puternic companiile, foarte putine cauta solutii reale pentru aceste probleme. Cele mai mai multe ignora, de exemplu, faptul ca persoanele cu dizabilitati ar putea contribui la ameliorarea acestei situatii. Pe deasupra, angajarea persoanelor cu handicap le poate aduce angajatorilor bani in plus si o imagine mai buna.

Este un lucru cert ca printre persoanele cu dezabilitati exista multi potentiali angajati de valoare, care ar putea sa reduca din deficitul de talente sau sa ocupe posturile neacoperite din cauza numarului mic de specialisti din anumite domenii. In UE, tendinta companiilor de a lua in considerare si persoanele cu dizabilitati atunci cand fac recrutari nu mai reprezinta o noutate, dar situatia nu este cea scontata de autoritati.

In Romania potrivit Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), la noi in tara traiesc peste 600.000 de persoane cu dizabilitati, dintre care aproape jumatate au disponibilitatea de a se incadra in munca (adica au varsta corespunzatoare, iar handicapul nu le conditioneaza decat partial activitatea). Totusi, la nivel national, numai 9% dintre aceste persoane (adica mai putin de 25.000) au un job.

Statul a acordat, de-a lungul timpului, prea putina sustinere procesului de integrare in munca a oamenilor cu handicap.

Pe de alta parte, foarte putine companii investesc timp pentru a se informa in legatura cu procedurile si beneficiile pe care le implica angajarea persoanelor cu dizabilitati. In plus, de multe ori, cheltuielile pentru adaptarea infrastructurii firmei la nevoile acestor angajati le par mult prea mari firmelor, iar procedurile de subventionare a cheltuielilor prea complicate

Pe langa faptul ca o persoana cu handicap poate acoperi un post pentru care nu se gasesc candidati cu pregatirea si calitatile necesare, companiile pot obtine si diferite ajutoare din partea statului. Potrivit legii 76/2002, companiile care angajeaza pe o perioada nedeterminata persoane cu dizabilitati sunt scutite de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, pe o perioada de 18 luni. Pentru o perioada identica, firmele primesc din partea statului pana la 800 de lei lunar (valorea unui salariu minim brut si jumatate) pentru fiecare persoana cu handicap angajata. Statul mai subventioneaza partial sau complet si alte cheltuieli, precum cele destinate adaptarii mediului de lucru, achizitionarii de echipamente speciale sau transportului persoanelor cu dizabilitati de acasa la serviciu si invers, in cazul in care acest lucru este necesar.

ONG-urile contribuie si ele la incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Acestea pot furniza modele de bune practici si pot genera o mobilizare a resurselor publice pentru a facilita angajarea persoanelor cu dizabilitati.

Expert mediere profesionala 2

Adela Curt