Oameni cu dizabilități = Oameni cu talent

Am avut norocul sa lucrez incepand de anul trecut in cadrul proiectului “ProAct – masuri active pentru integrarea profesionala a persoanelor cu handicap”. Si spun norocul pentru ca datorita functiei pe care o am – si anume expert evaluare socio-profesionala am cunoscut pana in prezent aproximativ 160 de persoane deosebite, 160 de povesti de viata incredibile. Fiecare beneficiar este unic in felul sau, fiecare are o poveste trista dar si o forta magica cu care reuseste sa treaca peste greutatile pe care viata cateodata ti le pune in fata. M-am simtit onorata si in acelasi timp norocoasa sa va ascult aceste povesti. Si daca de la inceputul evalaurii aveati respectul meu, in urma acestor evaluri respectul meu s-a inzecit. Si asta pentru fiecare dintre dumneavoastra sunteti un exemplu de forta, acceptare, demnitate, bunatate si atributele pot continua la nesfarsit.

Revenind la titlul articolului meu, pot sa marturisesc ca toti beneficiarii pe care i-am evaluat sunt talentati: domnul Atimut face glume cum numai dumnealui stie, domnul Mitroi are talent la scris poezii si la confectionat martisoare, Camelia are colectia sa de panze cusute iar domnul Saczj ne-a uimit pe toti cu talentul sau la desen. Acestea sunt unele dintre putinele exemple pe care vi le-am impartasit. Toti sunt niste persoane deosebite care fac lucruri deosebite si care merita sa fie aratate si admirate si nu private doar de ochii celor care le realizeaza.

In cadrul unui schimb de experienta am urmarit impreuna cu beneficiarii proiectului filmul “My left foot” ( Piciorul meu stang). Piciorul meu stang este o pelicula extraordinara bazata pe povestea unui barbat inzestrat cu o nesecata dragoste de viata si pasiune pentru tot ceea ce ofera ea. Inca de la nastere, Cristy sufera de multiple handicapuri, in urma unei paralizii cerebrale. Doctorii i-au instiintat pe parinti ca daca, printr-un miracol copilul va supravietui, va fi ceva mai mult decat o leguma. Cu toate acestea, doamna Brown refuza sa accepte o realitate atat de cruda si isi intampina cu dragoste copilul suferind. Incurajat si sustinut de mama sa, Cristy reuseste sa demonstreze ca in interiorul trupului mutilat se ascunde un suflet plin de caldura, o fiinta umana extraordinara cu un rar simt al umorului. Cu o vointa de fier, el reuseste sa isi directioneze toate gesturile catre piciorul stang, singura parte a corpului asupra careia are control. Cu ajutorul piciorului, Cristy da nastere unor opere de arta indelung aclamate de criticii de specialitate si unor volume de poezii si nuvele de succes. Piciorul meu stang urmareste progresele facute de Cristy Brown din ziua aparitie sale pe lume (1932) pana in anul 1959, in ziua in care a cunoscut-o pe Mary Carr, femeia care ii va deveni sotie mai tarziu.

Citind povestea acestui film, poate ca unii dintre dumneavoastra isi spun in gand: “Asta numai in filme se intampla!”. Insa
permiteti-mi sa va contrazic: povestile beneficiarilor nostri sunt cu adevarat inspirationale si cu siguranta ar castiga multe premii Oscar. In lipsa acestor premii insa acesti oameni minunati primesc aplauze furtunoase din partea echipei ProAct.

Sa lasam vorba la o parte si sa trecem asadar la fapte – dovezi. In cele ce urmeaza o sa vedeti “faptele”.

Un prim exemplu sunt picturile domnului Sajcz. Pe domnul Sajcz l-am cunoscut intr-o zi calda de mai. Nu ne-a putut primi cu bratele deschise deoarece este imobilizat in scaunul rulant, insa zambetul sau si fata sa luminoasa au facut cate o mie de imbratisari si ne-a facut sa intelegem ca suntem bineveniti. Domnul Andrei stie mai multe limbi straine, navigheaza pe internet, este pasionat de astronomie si mai are un “mic” talent: pictura. Poate veti spune ca a-ti mai intalnit persoane care picteaza deosebit, insa domnul Andrei are un fel unic de a realiza tablourile sale: picteaza cu pensula in gura.

    
 

 

 

Domnul Mitroi Gabriel putem spune ca e multitalent: scrie poezii si confectioneza martisoare folosind cutii de pantofi si caserole de inghetata.

 

Martisoare:


 

Camelia este o fire vesela, dornica sa ajute pe cei din jur si nu in ultimul rand se pricepe la tesut panze.  

Daniel este un baiat cu foarte mult bun simt si care are un talent deosebit: picteaza si deseneaza pe diferite materiale: hartie, carton , panza, chiar unele lucrari sunt realizate in ulei pe carton in cutit.

 

 

Enigma privirii dinamice


Idila de nori

 

 

Daniel este pasionat si de lectura si de stiintele exacte. Acest lucru se observa si din titlurile pe care ofera tablourilor sale. Mai multe lucruri le puteti vedea pe blogul sau personal: http://galeriadanieli.blogspot.com/

 

Portret de copil

 

 

Va multumim pentru ca a-ti impartasit cu noi talentele dumnevoastra. Acestea au fost doar cateva dintre exemple: toti participantii proiectului sunt persoane deosebite pe care ne bucuram sa le cunoastem!