Studiile și selectarea primului job


    Indiferent daca va cautati un job din timpul facultatii sau daca aceasta cautare incepe abia dupa absolvirea studiilor, primul job reprezinta o piatra de temelie la ceea ce se numeste cariera profesionala. Din acest considerent trebuie sa stii ce fel de job iti alegi, avand cateva criterii bine stabilite.

In primul rand incearca sa iti conturezi un profil.

In acest sens, incepe cu atuurile personale pe care le ai. Fiecare dintre noi avem anumite abilitati, aptitudini si motivatii. Pornind de la aceste aspecte, iti poti creea o imagine asupra mediului de lucru pe care il cauti precum si asupra tipurilor de activitate (fie ca este vorba despre o activitate ce presupune un grad ridicat de dinamism sau o activitate de tip static cum ar fi munca de birou). In ambele situatii, incearca sa iti dai seama de modul de lucru cel mai potrivit tie – sunt persoane care lucreaza mai bine individual si alte persoane pentru care lucrul in echipa reprezinta o motivatie in plus.


    Din punct de vedere al studiilor si proiectelor dezvoltate in timpul studiilor, acestea te pot sprijini atat in viitoarea cariera cat si in etapa initiala, aceea de identificare a unui prim job. Tipul studiilor, cunostintele acumulate, observatiile pe care le-ai facut in timpul studiilor (ce ti-a placut mai mult, ce ti-a placut mai putin, etc), toate acestea te vor sprijini de asemenea in a-ti contura primul pas in cariera.

Intr-o prima etapa, este util sa iei in considerare un plan pe termen scurt si mediu. Astfel te poti concentra mai bine in a face cea mai buna alegere. Nu in ultimul rand, incearca sa elimini ceea ce nu crezi ca te-ar motiva. Fie ca este vorba despre un anumit tip de companie, fie ca este vorba despre o anumita industrie sau un anumit tip de job.


    Alegerea unui job in domeniul in care ai absolvit nu este o alegere intamplatoare. De asemenea nu este nimic gresit ca prin pas in cariera daca iei decizia de a te indrepta spre un alt domeniu de activitate. Important este sa fie un job motivant. Mai ales atunci cand nu ai terminat o facultate cu un profil foarte specific (spre exemplu medicina), se intampla destul de des sa iti schimbi directia in cariera catre un alt domeniu pe care sa te specializezi ulterior inclusiv din punct de vedere al studiilor.


    Incearca sa iti creionezi o lista cu minim cinci tipuri de job ce ar putea fi motivante pentru tine. In situatia in care iti permiti atat din punct de vedere al timpului cat si din punct de vedere financiar (nu depinzi de identificarea rapida a unui job stabil), ideal este sa incerci sa gasesti oportunitati de internship in cadrul unor companii. In acest fel iti poti crea o imagine mai ampla atat asupra tipului de companie cat si asupra tipului de job.


In cariera, ca si in viata de cele mai multe ori, totul depinde de tine. Conteaza ce iti doresti si cat de mult iti doresti sa obtii acel lucru!