MUNCA LA DOMICILIU

In primul rând, sa muncești acasă este o plăcere. S-a terminat cu stresul si cu blocajele in trafic, ne putem instala biroul in gradina, pentru a profita de o ambianta de munca calma si liniștita, putem sa ne luam copiii la ieșirea de la școala, putem sa mergem la dentist, putem sa ne gestionam timpul cum dorim, etc. Atenție însa, acasă, gestiunea timpului este cruciala!

Ai un profil bun?

Chiar daca ești departe de ochii sefului, munca ceruta trebuie sa fie realizata in timp. Trebuie sa te organizezi, sa te autodisciplinezi. Tentațiile pot fi mari: sa suni un prieten, sa te uiți la televizor, sa ronțăi, sa amâni pentru a doua zi (sau pentru week-end) ceea ce ar putea fi făcut acum. Pune-ti următoarele întrebări: sunt riguros? Sunt suficient de motivat pentru a lucra singur? Îmi place sa muncesc autonom fără a avea nevoie de directive? Știu de cat timp am nevoie pentru a executa fiecare sarcina in parte? Am spirit practic? De exemplu, daca ti se strica calculatorul, știi ce sa faci?

Știi sa pui limite?

Sediul, masa, telefonul, calculatorul, le instalezi intr-un colt al salonului sau in dormitor? La început, instalarea biroului acasă ar putea sa nu îți creeze probleme, însă trebuie sa ai grija cum vei arhiva dosarele care se vor înmulți odată cu trecerea timpului. Atenție la frontiera dintre viața privata si cea profesionala. Nu este ușor sa-i faci pe cei apropiați (familie, copii, prieteni) sa înțeleagă ca lucrezi acasă. Trebuie sa le explici ca ești disponibil dar “in afara orelor de birou”.

Ești pregătit sa lucrezi… mai mult ?

Toata lumea recunoaște ca suntem mai productivi atunci când lucram acasă. Dar cu ce preț? Culpabilitatea nu este niciodată departe, ne este frica sa nu fim bănuiți ca nu facem destul, începem ziua de munca mai devreme deoarece biroul este chiar lângă dormitor. Nu trebuie sa uiți ca ai devenit un salariat “invizibil” si ca trebuie sa îți dublezi eforturile pentru ca firma sa nu uite de tine si sa nu pierzi promovarea. Cum? Neezitând sa întreții relația profesionala: trimițând maluri colegilor, telefonând sefului pentru a puncta diferite aspecte, asistând la reuniunile de serviciu, provocând prânzurile, etc. Pe scurt, păstrează contactul, in ciuda distantei.

Cu toate ca munca la domiciliu are o serie de avantaje, totuși exista riscul sa nu-ti îndeplinești sarcinile din cauza tentațiilor foarte mari de acasă.